Ukupna cijena legalizacije

prozori

Ovo je stvarno većini bila potpuna nepoznanica od donošenja prvog legalizacijskog zakona u ljeto 2011, pa sve do jeseni 2012. kada su predani prvi zahtjevi i napisana prva rješenja za plaćanje komunalnog doprinosa. Tiskovine koje su pratile pripremu zakona tako su izvještavale ‘da će sve biti mnogo jeftinije i lakše’ – ‘da će biti jeftinije i do 6 puta’ i slične besmislice. Marketinška strategija, spin ili podvala (kako želite) je u tome da se govori o iznosu one simbolične Naknade za zadržavanje u prostoru, koja kod mene čini negdje oko 5-6% ukupnih troškova legalizacije.

Izračun ukupnih troškova legalizacije nije kompliciran ali se sastoji od 7-8 varijabli o kojima treba nešto reći da biste ih znali odrediti i zbrojiti. To su:

 • geodetska snimka
 • arhitektonska snimka
 • mišljenje inženjera građevinarstva
 • takse i pristojbe
 • vodni doprinos
 • komunalni doprinos
 • naknada za zadržavanje
 • ostali troškovi zaključno s upisom u zemljišnu knjigu

Nastojat ću u idućih nekoliko dana dopuniti članak po svakoj od točaka kako biste mogli bolje procijeniti stvarne troškove ovog postupka koji po mom mišljenju nema alternative.

GEODETSKA SNIMKA

Potrebna je ako stanje ucrtano u katastarski plan ne odgovara stanju zgrada na terenu, bilo u detaljima ili potpuno. Cijena ove usluge u Zagrebu trenutno iznosi od 2.000 – 2.500 kuna po parceli, bez obzira na broj zgrada i bez poreza. Čuli smo da postoji naputak ali ga nismo uspjeli pronaći na stranicama HKOIG http://www.hkoig.hr/

ARHITEKTONSKA SNIMKA

Hrvatska komora arhitekata je izdala Naputak koji između ostalog sadrži i preporuku o cijeni izrade arhitektonskih snimki, a može se vidjeti ovdje: http://www.arhitekti-hka.hr/hr/zakoni-propisi/naputci/naputak-za-pruzanje-usluga/ . Po njemu arhitektonska snimka košta 27-38 kuna po m² GBP (ukupna bruto površina) bez poreza. No cijene su zapravo određene ponudom i potražnjom a moje iskustvo potvrđuje da se trenutno u Zagrebu kreću upravo u ovom predloženom rasponu.

Svakako provjerite akciju Slobodni graditelj !

MIŠLJENJE INŽENJERA GRAĐEVINARSTVA

Potrebno je za zgrade čija GBP (ukupna bruto površina) iznosi 400 ili više m² (1.000 za zgrade isključivo poljoprivredne namjene). Ne znam pouzdano postoji li kakav naputak, no znam da se cijena kreće u rasponu od 5-7 kuna po m² GBP, bez poreza.

TAKSE I PRISTOJBE

Upravna pristojba uz Zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju – 70 kuna.

VODNI DOPRINOS

Za najveći dio zgrada – 11,25 kuna po m³ nelegalnog dijela zgrade. Ne obračunava se porez. http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2012_02_19_519.html

KOMUNALNI DOPRINOS

Ovo je u cijelosti prepušteno lokalnim tijelima uprave. Ovisno o tome koliko vaša lokalna jedinica državne samouprave ima blagonaklon odnos prema svojim žiteljima koji imaju bespravno izgrađene zgrade, cijena može iznositi od 1 kune po m³ kao u Čemincu http://www.glas-slavonije.hr/184280/4/Komunalni-doprinos–smanjili-na-samo-kunu ili Stankovcima: http://www.057info.hr/vijesti/2013-01-11/komunalni-doprinos-od-1-kune-po-kvadratu pa do 118 kuna u Zagrebu (zona I).

NAKNADA ZA ZADRŽAVANJE U PROSTORU

Od 500 kuna ako ste bespravno izgradili dvorišni objekt ili izgradili staklenik na terasi – pa do 70.000 kuna za vilu unutar zaštićenog obalnog pojasa izvan građevinskog područja. Preporučujem da uzmete ovaj dokument i ispunite vaše podatke. Iznos će biti automatski izračunat.

Ovdje su svi ti troškovi zbrojeni i pretvoreni u jediničnu cijenu (po kvadratu).

OSTALI TROŠKOVI ZAKLJUČNO S UPISOM U ZEMLJIŠNU KNJIGU

To su u glavnom: etažiranje, energetska certifikacija i upis u oba državna registra – i nisu teme ‘legalizacijskog zakona’, tj abolicije.

42 thoughts on “Ukupna cijena legalizacije

 1. Pingback: Ukupna cijena #Photography « johndwmacdonald

 2. Pingback: Legalizacija za 1.000, 2.000, 3.000 kuna | Legalizacija HR

 3. Pingback: Legalizacija – po kvadratu | Legalizacija HR

 4. Welcome! Thank you for subscribing to follow my blog. I hope you are encouraged, inspired and enjoy the photos I take of life’s events as seen through the lens of my camera.
  BE ENCOURAGED! BE BLESSED!

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s